Met de juiste bagage weer 'back on track'!

u

Voel je je machteloos t.o.v het gedrag van je kind en is het nog moeilijk samenwerken?

u

Zou je je kind verder willen helpen met zijn/haar ontwikkeling/probleem maar weet je niet meer hoe?

u

Voel jij en/of je kind je onbegrepen, alleen in je worsteling en zakt je zelfvertrouwen?

Zo kom je uit die vicieuze cirkel en weer tot ontwikkeling!

In mijn praktijk wordt je geholpen om weer beweging in je problemen te krijgen zodat je uit die vicieuze cirkel kunt stappen en kunt gaan doen wat nodig is om je weer goed te voelen. Om deze ontwikkeling te realiseren richt ik me vooral op competenties en mogelijkheden i.p.v onmogelijkheden. Zo bouw je zelfvertrouwen op, voel je je gezien en haal je je herstel echt uit jezelf. Door de juiste omgeving te creëren met een uitgebreid aanbod aan expressiemateriaal, wordt je middels sluitende opdrachten en gesprekken gestimuleerd om nieuwe ontdekkingen over jezelf op te doen. Je gaat dit avontuur aan door beeldend te werken zoals; tekenen, schilderen, boetseren, beeldhouwen, hout bewerken, naaien etc…. Zo wordt datgene wat onbewust in jouw hart leeft zichtbaar en tastbaar. Je kunt er niet om heen. Het is er gewoon, en dat is prima! Daarmee wordt het bespreekbaar en biedt het een ingang om het te verwerken en/of om te vormen  naar voor wat helpend is in het hier en nu. Altijd met respect voor jezelf en de ander! Ook als ouder wordt je betrokken in de therapie en gecoached. Want groeien en bloeien doe je samen! Als ouder ga je voelen dat je meer in verbinding met je kind staat en samenwerken weer mogelijk is.  Met vele nieuwe en praktische handvatten sta je weer met zelfvertrouwen in je opvoeding.

De drie succesvolle pijlers van de praktijk:

Lichaamsgerichte Vaktherapie Beeldend

Spel en creativiteit zijn dé wegen waarlangs kinderen en jongeren zichzelf van nature uiten en ontwikkelen. Voor volwassenen biedt beeldend werken vaak hele nieuwe verassende mogelijkheden om met hun problemen aan de slag te gaan. Door te doen en te ervaren komt (onderliggende) problematiek naar voren. Hetgeen wat in je leeft wordt letterlijk en figuurlijk zichtbaar en tastbaar. Het geeft je nieuwe inzichten, de mogelijkheid om te verwerken en je ontwikkelt andere, meer helpende vaardigheden. Het kan hierbij gaan op lichamelijk, emotioneel, sociaal of cognitief gebied. Door passende opdrachten en interventies die je krijgt aangereikt kun je oefenen in dingen anders doen. Deze ervaringen kun je vervolgens weer praktisch toepassen in je dagelijks leven. Dit voltrekt zich vaak op een zowel bewust als meer onbewust niveau. Lichaamsgerichte Beeldende Vaktherapie wordt door veel cliënten met hoofd, hart en heel het lijf beleefd als een rechtstreekse weg naar diepere gevoelslagen. 

ACCEPTANCE AND COMMITMENT THERAPY

ACT heeft mijn ‘toolbox’ als vaktherapeut enorm verrijkt en gezorgd voor een duidelijke ‘kapstok/richting’ gedurende een therapietraject. Het is dan inmiddels ook helemaal verweven met het beeldend werken. ACT is een vorm van gedragstherapie die je helpt op een flexibele manier om te gaan met onaangename gevoelens en negatieve gedachtes (Acceptance) terwijl je je leert richten op wat echt belangrijk is in je leven (Commitment). Het belangrijkste doel van ACT is het bevorderen van een persoonlijke waardevolle leven door middel van het verminderen van emotionele lijden en het vergroten van psychologische flexibiliteit. ACT is vooral geschikt voor wanneer je worstelt met moeilijke of pijnlijke situaties en geneigd bent te blijven hangen in negatieve gevoelens, gedachten of herinneringen.
De  6 kernprocessen (de kapstok) van ACT zijn:
1. Acceptatie en bereidheid (ruimte geven aan negatieve gevoelens en gedachten i.p.v. er tegen te vechten)
2. Waarden (weten wat er werkelijk toe doet)
3. Contact met het huidige moment (aanwezig in het hier en nu)
4. Defusie (je gedachten niet altijd serieus nemen)
5. Het Zelf (zelfbewustzijn en zelfcompassie)
6. Toegewijd handelen (doen wat nodig is)

EMDR

Waar passend zet ik langs de vaktherapie ook regelmatig EMDR sessies in. Dit staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Deze therapievorm is ontwikkeld voor wanneer je last hebt van de gevolgen van traumatische ervaringen. Het doel van EMDR is je te helpen de herinneringen aan de ingrijpende gebeurtenissen te verwerken, met de bedoeling daarmee je klachten te verminderen of te laten verdwijnen. Vaak gaat het om zich opdringende herinneringen aan de schokkende gebeurtenis, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen; ‘flashbacks’ ) en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. EMDR kan soms ook worden ingezet bij bepaalde angstklachten, zoals een paniekstoornis of een specifieke fobie.

♥ Naast de drie basispijlers gebruik ik nog vele andere praktische coachingstechnieken.

Voorbeelden hiervan zijn: FloorPlay, Dierondersteunende interventies, getekend gesprek, verhalentherapie, brain blocks, kids skills, mindfullnes, geef me de vijf, vollehoofdenboek, consent methode, omdenken, alle sterren van de hemel, handpop, getekend gesprek, rots en water, Byron Katie, geweldloos communiceren etc…

Therapie/coaching

door | apr 13, 2017

Voel je vrij om langs te komen voor een kennismaking!

Je bent van harte welkom om te onderzoeken en ervaren of ik en mijn werkwijze aansluit bij jouw behoeften van dit moment. Veel ouders en kinderen zijn bij aanvang een beetje sceptisch, omdat men gewend is om in therapieen alleen te praten en veel minder te doen. Maar ik zorg er eerst voor dat je je volledig op je gemak voelt. We beginnen met ontspannende en laagdrempelige activiteiten. Hierdoor ervaar je plezier, kom je helemaal tot rust en heb je toch al snel een idee hoe een sessie met hoofd, hart en handen is opgebouwd.

Wil je jouw kind verder op weg helpen in zijn/haar ontwikkeling?

Laten we dan samen kijken hoe ik jullie hierbij kan helpen.

Veelgestelde vragen

Moet ik creatief zijn om beeldende therapie te kunnen volgen?

Het is niet belangrijk dat je creatief bent of daar ervaren in bent. Integendeel. Deze nieuwe beeldtaal bezorgt je dan wellicht extra veel nieuwe inzichten! Wel is het belangrijk dat je open staat om beeldend te gaan werken. En weet dat het proces centraal staat, niet zozeer het eindprodukt!

Mijn kind is bang voor honden kan hij/zij dan wel bij jou in therapie?

Angst voor honden kan wel degelijk een contra indicatie zijn om hem niet in te zetten.  Dat is geen probleem, dan werk je middels de andere therapievormen aan je doelen.

Wordt de therapie vergoed?

Omdat ik geregistreerd vaktherapeut beeldend ben is vaak vergoeding bij de zorgverzekeraar geheel of gedeeltelijk mogelijk.  Ook is het mogelijk de therapie via een PGB (Persoons Gebonden Budget) te financieren. Bovendien denk en kijk ik altijd  mee hoe voor een ieder de financiering uiteindelijk mogelijk is. Zo is betalen in afgesproken termijnen is mogelijk.

Kun je als volwassene ook bij jou terecht?

Mijn specialisatie ligt bij kinderen en jongeren met hun ouders/verzorgers, maar ook volwassenen en ouderen zijn welkom en kunnen bij mij met uiteenlopende uitdagingen bij mij terecht.